Health Issues PBGV

På mange måder er PBGV en rigtig sund hund, men som i alle andre racer findes der også sundhedsmæssige problemer i denne race.

Grøn stær (POAG – Primary Open eye Angle Glaucoma)
Kilde: www.bassetklubben.dk (delvist)

En af de mest alvorlige lidelser i racen er grøn stær, hvilket man dog siden foråret 2015 kan DNA-teste for. Man kan derfor på ganske enkel vis helt undgå at avle hunde, som udvikler lidelsen, det kræver blot at begge forældredyr i en given parring har en kendt DNA-status. Grøn stær er øget pres i det indre øje, som giver store smerter og hvis det ikke opdages i tide og behandles med øjendråber dagligt, bliver hunden blind og må have øjet (øjnene) fjernet. Man har kendskab til at sygdommen rammer hunde fra ca. otte mdrs. alderen og helt til de er ni år gamle. DNA-testen vil vise, om hunden er fri (clear), bærer (carrier) eller syg (affected).
I nedenstående skema ses arvegangen for sygdommen:

I forhold til DNA-test kan man selv tage prøven eller bede sin dyrlæge om det. Prøven tages som et skrab fra mundslimhinden og er meget let at udføre! DNA-testen foretages i England hos AHT (Animal Health Trust) og prisen er ca. kr. 500 for at få foretaget DNA-test på en hund – en lille pris for at eliminere en alvorlig sygdom.

 

Comments are closed.